Mord Dur’agemski, dio prvi

knjiga druga Ciklusa Crnih Knjiga, dio prvi

Mord Dur'agemski, dio prvi

Broj stranica: 380
Korice: meke
Tisak: 2019.
Žanr: epska fantastika

Hinnor Kessyrski, kralj Hil’guma i direktan nasljednik Azroha, gospodara čijim je sjedanjem na kessyrsko prijestolje započelo Doba Krvi i ujedinjenje Hil’guma u homogeno kraljevstvo, uslijed problema većim od sebe našao se svakim danom manje dostojan imena svojih predaka.
Pred njegovim očima moć je Vijeća gotovo prevazišla onu Kraljevstva. Kneževine sa čijim su gospodarima njegovi preci ratovali rame uz rame danas su sve udaljenije. Sam narod u Kessyr gubi vjeru, i to toliko da se često dižu i bune…
Sve to uzrokovano pukim povećanjem broja ljudi na otoku sa ograničenim resursima.

Bilo je stoga potrebno radikalno razmišljanje. Za riječi svećenstva i učenjaka što su govorile da je more kojim je Hil’gum okružen beskrajno trebalo je biti gluh. Drznuti se bilo je potrebno uvrijediti samu religiju u Troje Božanstava i poslati brodove u potragu za novom zemljom.

Mnogo je godina brodovlje novo tlo tražilo, i mnogo godina vraćalo se sa razočaravajućom vijesti. A onda… devet ljeta nakon što je sa njega došlo posljednje pismo, jedan od tih brodova, odavno otpisan kao potopljen u divljem moru, imena Znatiželjno jedro, neočekivano se vratio, i to sa onime što je Hinnor toliko očekivao čuti.

Znatiželjno jedro pronašlo je novo tlo, drugačije od svega ljudskim okom viđenog, široko, zeleno i plodno. Ali ono nije bilo bez gospodara. Ta zemlja bila je domom demona, od kojih su ovi jedva pobjegli.

Svaki je od demona po snazi bio ravan tisućama ljudi, i otići u njihovu zemlju bilo je samoubojstvo. Ali Hinnor si nije mogao priuštiti pitanje o slanju vojske. On se radije pitao: tko će tu vojsku na demone voditi?

Srećom po njega, na kessyrskom dvoru tada se nalazio jedan mladi pukovnik. Pukovnik koji će ući u legendu.