Samuel Gide

Samuel Gide

Broj stranica: 157
Korice: tvrde
Tisak: 2018.
Žanr: filozofski roman
Ilustracija naslovnice: Željko Matuško

Trajala je zimska noć te 1926. godine kad je šestogodišnji Samuel Gide probuđen noćnom morom pošao lutati hodnicima svoga sirotišta, i snijeg je te noći nad Parizom padao kad je u jednom od tih hodnika on susreo uplakanu, četverogodišnju Joanne Beckett. 

 

Taj susret bio je početak jedne ljubavi. Taj susret, godinama već, tek je sjećanje u umu Samuela Gidea, čovjeka kojemu je usud uzeo sve, a sada mu pokušava otrgnuti i tu najdragocjeniju uspomenu. Vječnost se čini da je prošla otkako je djetinjstvo nestalo. Joanne je iz sirotišta pobjegla, a on stasao i završio na fronti. Gdje je ona sada? Zašto je pobjegla? Hoće li se ikada vratiti? Koliko dugo osoba može za nečim tragati prije nego izgubi samu sebe? Gdje je limit čovjekova čekanja? Ova knjiga promatra osobu koja se probija na granici između toga, onoga, naime, što ju čini, i onoga bez čega ne može. Ona promatra čovjeka koji čeka, čeka i čeka osobu koju misli da voli, a u čekanju se od nje sve više udaljava. 

 

Djelo ovo introvertne naracije refleksija je traga jednog propadanja, zenita čovjekove psihe kao produkta godina provedenih u involuntarnu, repetitivnu i sve umorniju pokušavanju razumijevanja sebe, svoje okoline i samog bivanja, sve uzrokovano naizgled benignim ali neodgovorenim pitanjima iz djetinjstva. Razmišljanje kao kompulzija, kao mučenje pred onime o čemu je razmišljati nemoguće. 

 

Samuel Gide ljubavni je, psihološki i filozofski roman. U jednu ruku, pročitati ćete ga u jednom dahu. U drugu ruku, čitati ćete ga čitav život. Ali Samuel Gide roman je koji je pogreška ne pročitati.