Tame Hil’guma

knjiga treća Ciklusa Crnih Knjiga

Tame Hil'guma

Broj stranica: 380
Korice: meke
Tisak: 2021
Žanr: epska fantastika
Ilustracija naslovnice: Željko Matuško
ISBN: 9789534869338

Smrću Thorona, ezerunskog kralja, tisućnik Gorymus suočava se sa krizom vlasti Gotha i Gavoa, a sve izgldniji su i novi sukobi na zapadu. On stoga žuri kraljevstvo stabilizirati, znajući da si još uvijek ne smije priuštiti računanje na išta sa onu stranu rimmarionske zemlje.

Još manje o tom dijelu Enzolarta zna sam princ Eriona, čovjek više mrtav nego živ, čiji je usud napuštanjem kraljevstva Saviun svakoga dana manje svijetao. Princ Mihael, zajedno sa Barbarskim kraljem i princom Saviuna putuje ka Bargu, mjestu odakle je sve počelo, a dok ondje ne stigne, o budućnosti Eriona pa i o budućnosti njega samoga, ne vrijedi mu ni razmišljati.

Pak se u Stehhimu događa nešto neobično; Pripovjedač je u zatvoru, njegov učenik mrtav, ali učitelju i nije do žalopojki. Jer sve što se oko njega događa već ranije se odvijalo u njegovim i planovima gospodara Magisa.

A gospodar Magisa? On osmatra kako mu jedan po jedan plan polako pada u vodu. Gwath je prestar, izgleda, precrna duha, i to sa sobom vuče pogreške. No uz njega je Bohhar, njegov štićenik, a na njega se Gwath oslanja više nego ovaj može i shvatiti. Svakoga dana Gwathu se povratak u Magis čini manje izgledan i sve više on nadu toga grada vidi u Bellowu, svojoj desnoj ruci.

No kad bi Bellow imao samo Magis kao svoju brigu, uistinu bi mu brige bile deset puta manje. On je u Bergh Hivi, izgubljen u slojevima stvarnosti, u doticaju sa Svekolikosti i pred raspadanjem vlastita sepstva. Jednako izgubljeni su i njegovi suputnici, Kalg i Tharon; hoće li im Bergh Hiva pomoći u izazovima što dolaze?

Najzad, Thar Pukovnik. Njegova je briga neprestajuće pitanje je li odlaskom u Dvorac Pet Vrhova poslao sebe i svoje vitezove u smrt. Ali dugi je put d Dvorca Pet Vrhova, a dok se ondje ne dođe, svako propitkivanje čini se gubljenjem vremena.

 

Tame Hil’guma je pretposljednja knjiga Ciklusa Crnih Knjiga i djelo stvarano 8 godina. Kronološki, radnja ove knjige je nastavak Enzolarta i uvod u Vrhunac, posljednju knjigu Ciklusa Crnih Knjiga.

Kao i kod ostalih naslovnica Ciklusa Crnih Knjiga, ilustraciju naslovnice Tame Hil’guma potpisuje slikar Željko Matuško.