VELIKI PAD

Broj stranica: 157
Korice: tvrde
Tisak: 2024.
Žanr: filozofski roman, avangarda
Ilustracija na naslovnici: Hope, George F. Watts, 1886.
ISBN: 978-953-48693-8-3

Veliki pad

Kontekst nastanka: knjigu Veliki pad autor je počeo pisati 09.04.2013. godine. Napisana je u 2 verzije, od kojih prva nije objavljena. Knjiga je završena 03.12.2023. godine, a objavljena u veljači 2024.

“Postojbina uspavanih osjećaja o pendulumu fine biti se tako njiše tiho i mirno u neprolaznoj noći, kao ništavilom delikatno gudeći opažajima strave te spoznaje se ponavljajući do škođenja toj trajnoj samoj tami, sve dublje, i neminovno spram tonote nježnim talasima nestaje ono što je teže shvatljivo, naime da sam i ja nešto čega je mnogo, sa nedostižnih uglova neopisane sume, samo bijedni oris prisutne zamjedbe, zarobljen pred samim sobom.”

* * *

 Suočen sa buđenjem narodnih masa, maršal Republike Dolozije staje na stolicu, namješta si omču oko vrata, stolicu ruši i pada u mrak. Za to vrijeme, na njemu je da opravda postojanje totalno.

Baranova sedma knjiga, djelo filozofije i avangarde, tour de force stvaran više od deset godina, Veliki pad je knjiga ideja i ritma, putovanja u sebe, pokušaj stvaranja drugačijeg.