Gospodin August

15,00 

 • Žanr: filozofski roman, avangarda
 • Dimenzije: 16x21cm
 • Broj stranica: 159
 • Korice: meke
  Kontekst nastanka: autor je knjigu pisao od 22. do 24. godine.

  Tekst sa korica:“Recite mi”, gospodin će August rastrojeno, za tlapnje ne nalazeći više desetinu sekunde, “koji su to zvuci koje upravo slušam, kako se naziva ansambl ovih lususa čarobnih što nam vječnošću čarobiraju jer mi se čini, a vi možda jeste dijete pa mi ne možete slučiti suviše stameno, da su to odjeci i drhtaji raspadajućeg svijeta, i svijetu mi se čini da je kraj, a kraju ni meni ni vama, utvari, mome dželatu. Koji je uzrok tomu, kolika mu je izmjerena težina?”

  “A vi bi i mjerili to?”, dječak će ne dižući pogleda. “Sraz mene i vas, kao da je sraz uopće to što se odvija i kao da su dvije individue u pitanju… Na meni je samo da vas odražavam, pravim vam društvo, a ovo je zbilja vaša soareja, bal za vas i vama određen, vi ste mu garant, definicija ste mu baš vi, vi, a nikako ja…”

  * * *

  Gospodin August je priča o tri čovjeka koja su izašla iz ritma opstojnosti i njihovu povratku u taj ritam. Jedan će se vratiti kajanjem, drugi razumijevanjem, a treći se dokle je svijeta neće vratiti. Taj treći je August.

  Baranova šesta objavljena knjiga, Gospodin August je njegovo zasad najkvalitetnije djelo. Ovo je filozofski roman ali i djelo avangarde. Slojevito, pomno pisane proze, usporedivo sa malo toga. Svakako djelo koje se čita polako. Naslovnicu potpisuje Željko Matuško.

Kategorije: ,