Enzolart

knjiga prva Ciklusa Crnih Knjiga

Enzolart

Broj stranica: 400
Korice: tvrde
Tisak: 2014.
Žanr: epska fantastika
Ilustracija naslovnice: Željko Matuško

Ciklus Crnih Knjiga epska je fantastika koja se proteže na pet knjiga, duljine sveukupno veće od 2000 stranica, srž koje čini tisućama godina trajući sukob Troje Božanstava i Svekolikosti. 

U početku je sve bilo ništa, nepostojanje kao zapovijed Svekolikosti, jer postojanje implicira patnju. Ali dio se Svekolikosti drznuo odvojiti i stvoriti svijet, te postati bogom. Usto je stvorio dva sina, Mordaniusa i Heza, kao i ljude da njima uz svoje sinove vlada. Kao odgovor, Svekolikost je u taj stvoreni svijet poslala šest Stvaraoca da se sa bogovima sukobe. Iznova i iznova, kroz tisuće godina, oni će se rađati i umirati, čekajući trenutak svog ujedinjenja, jer samo ujedinjeni mogu bogove uništiti. Najpoznatije inkarnacije Stvaraoca jesu: Massor iz Bijelih prostranstava, Mord Dur’agemski, Sveti Myron, Neurij Mračni, Thargelion Kessyrski i Perp Ugaški. Sedmi je Stvaraoc demon Rimus, nekadašnja desna ruka bogova, protjerana sa neba a sada žedna destrukcije. Tisuće su godina Stvaraocima potrebne kako bi se ujedinili, jer oni se rađaju kao velike individue, a velike individue strašnih su unutarnjih oluja i grijehova – grijehova i oluja koje stišavaju bogovi određenim dogovorima. 

Prošlo je 314 godina otkako je hil’gumski pukovnik Mord Dur’agemski sa svojih 10 000 vojnika osvojio Enzolart i uništio demone što su njime vladali. Toliko godina prošlo je otkako je Mord ovladao magijom i na vrhu se planine Saviun suočio sa Rimusom, najvećim svojim neprijateljem, i zauvijek ondje nestao. Danas, kao i magija, oni su tek dio legendi prepričavanih uz ognjišta. Ali bogovi strepe. Jer oni znaju… 314 godina prošlo je od posljednje mržnje izmedu Stvaraoca. 

Enzolart je prva knjiga Ciklusa Crnih Knjiga i debitanski roman autora Ivana Barana, koji je napisavši ga izmedu 12 i 15 godine postao jedan od najmlađih autora epske fantastike na svijetu. 

U Enzolartu, kroz oči čarobnjaka, učenjaka, vitezova, plemića i seljaka čitatelj promatra politički proizvod Mordova osvajanja Enzolarta. Nije bilo potrebno mnogo da se ta kolonija otoka Hil’guma podijeli na nekoliko omanjih kraljevstava. Glavno kraljevstvo, Kraljevstvo Enzolart, te je pobunjeničke entitete godinama pokušavalo uništiti, ali danas se i samo, više no ikada prije, približava emancipaciji od Hil’guma. Ciklus Crnih Knjiga bogata je fantastika, puna neobičnih bića – Eaa Zat’urne, Settašani, Gharđani, Rutzoni, Zigorsi… – raznih pustolovina, bitaka i magije. 

Svakom sljedećom knjigom kompleksija i mračnija, sa većim težištem na psihologiji i filozofiji no na fantastici. Otvaranjem prve knjige Ciklusa Crnih Knjiga otvara se knjiga djeteta, ali zatvaranjem posljednje, zatvara se knjiga filozofa.

Radnja knjige Enzolart ukratko objašnjena:

U Bargu, citadeli svećenika, svojih petnaest godina morao je provesti princ Eriona, Mihael Erionski. On je tih petnaest godina provodio sa svojim tutorom imena Hator. Mihael je, kao gospodar Eriona, bio primoran poslušati tradiciju tog kraljevstva, i poći na petnaestogodišnje izbivanje u Barg, te da ondje živi sa svećenicima i uči se postati princom. No svećenici, podređeni kralju Enzolarta, Thargelionu, bili su zaduženi učiniti to boravljenje Mihaela u Bargu što težim i bolnijim, pa su zato princa ondje svih petnaest godina mentalno i fizički mučili, tjerali ga činiti najteže poslove, a učili ga nisu ništa.

Na početku Enzolarta, dakle, princ Mihael završava svoje izbivanje iz Eriona i vraća se kući.

Za to vrijeme, nedaleko od Barga, u selu Hurn, pojavljuje se jedan mladić zvan Eltiur, kojemu se sprema “noć u kojoj mladić postaje muškarcem”. Tokom te noći, na borilištu, mladi se Eltiur mora sukobiti sa medvjedom i ubiti ga. No problem je što medvjeda mora ubiti golim rukama.

Eltiur iz Hurna na borilištu bi trebao poginuti, no nekoliko dana ranije, loveći ribu sa svojim ocem, on je, dovukavši ulov kući i do kasno u noć čisteći ribu, u crijevima jedne od riba našao nešto poput zlatne ogrlice. Tu ogrlicu Eltiur je stavio oko svoga vrata i, završivši sa čišćenjem ribe, legao spavati. Sljedećeg dana ogrlicu na sebi nije našao, pa je razočaran shvatio kako je u pitanju najvjeronatnije bio tek san.

No to nije bio san. Eltiur je doista imao ogrlicu oko vrata, ali ona mu se nalazila iz nekog razloga svo vrijeme ispod kože. No to je Eltiur doznao tek kasnije, naime, tu činjenicu da je u pitanju ogrlica koju kada čovjek stavi na sebe, u vrlo kratkom roku pomoću čarolije nestane ispod kože čovjeka, takoreći se zakopa u čovjeka a da čovjek to niti ne osjeti.

Bilo kako bilo, Eltiur u trenutku kada se sukobio sa medvjedom to nije znao. I, kako je rečeno, trebao je poginuti od udarca medvjeda, jer jednostavno nije bio dorastao da savlada običaj uobičajen u selu Hurn. A nije bio dorastao iz razloga što on i nije bio jedan od Hurnovskih ljudi, ljudi fizički vrlo jake građe. Eltiur je, naime, bio slab i nije imao nikakve šanse protiv medvjeda bez ikakva oružja.

No onda se dogodilo nešto neobično: medvjed je zamahnuo šapom i udario Eltiura, a taj udarac zakačio je onu ogrlicu koja se nalazila ispod Eltiurove kože. Kako je Eltiur upravo u tom trenutku doznao, ta ogrlica bila je čarobna i u njoj je živio demon, a sa tim demonom Eltiur je bio odmah u prilici razgovarati tokom te sekunde dok ga je medvjed doticao šapom, jer, naime, u Enzolartu, kako će čitatelj doznati, zemlji u kojoj vlada magija, i vrijeme se može usporavati, a onaj je demon činio da vrijeme bude usporeno.

Demon se zvao Mord Dur’agemski, i u pitanju je bio netko vrlo moćan. Porazgovaravši nakratko sa zbunjenim Eltiurom u njegovom umu, jer Eltiur je držao kako mora da je mrtav, Mord je preuzeo kontrolu nad Eltiurovim tijelom i magijom ubio medvjeda. Ubivši medvjeda, Mord se vratio u ogrlicu, a Eltiur je ponovno dobio vlast nad svojim tijelom. Iznemogao, Eltiur se onesvijestio.

Sljedeći puta kada se probudio, Eltiur se probudio vezan u tamnici. Bilo je to tako jer je u Hurnu bila zabranjena magija, a nitko ju ionako nije stotinama godina koristio. Probudivši se, dakle, u tamnici, Eltiur poželi ponovno potražiti pomoć od Morda. Nakon nekog pokušavanja napokon to i uspjevši, bio je uznemiren jer je Mord učinio da ovaj završi u zatvoru. Po Eltiuru, bolje bi bilo da ga je medvjed doista i ubio, nego da je koristio magiju. Osim toga, Eltiur i nije bio krivac, već Mord. Raspravljavši neko vrijeme, njih dvoje došli su do zaključka da je najbolje da Mord izbavi Eltiura iz tamnice i njih dvoje pobjegnu. Ali Mord nije htio pomoći Eltiuru bez da nešto uzme natrag. A ono što je uzeo bila je zakletva Eltiura da će biti njegov učenik, činiti sve što mu Mord naloži i, također, davati mu svije tijelo na korištenje, s obzirom da je jedini dom Mordu bila ogrlica.

U međuvremenu, Mihael i Hator se vraćaju u Erion. Ondje zatiču Mihaelovu majku, kraljicu Roanu, kako se priprema za susret sa kraljem Thoronom, gospodarom patuljaka. Priprema se proslava radi Mihaelova konačnog dolaska u Erion i njoj svi prisustvuju. U granicama Eriona, Mihael se upoznaje sa vitezovima, a od kojih su najznačajniji u priči Thar Pukovnik i Ser Retek.

Igrom slučaja, ubrzo se događa da kralj Thoron, otrovan, umire, a kraljevstvo kralja Thorona, Gavo, da bi osvetilo smrt Thorona započinje rat sa Erionom. Erionu nedostaje vojske, a najbliži saveznici koji posjeduju vojsku nalaze se u Kraljevstvu Saviun. No Kraljevstvo Saviun ne želi dati svoju vojsku nikome na raspolaganje, pa ni saveznicima, i to je razlog zašto Roana odlučuje poslati svoga sina Mihaela da ode i oženi kći kralja Saviuna, te time stekne vlast nad pola njihove vojske, i tu vojsku uvuče u rat između Eriona i Gavoa. Mihael se sprema da pođe, no događa se da mu netko strijelom usred galopa pogađa konja, i njegov konj se sapliće a Mihael pada u provaliju. Mihael preživljava, ali ostaje u komi.

Za to vrijeme, rat Eriona i Gavoa već napreduje, kao i učenje Eltiura pod palicom Morda na drugom kraju zemlje.

Na rubu Hurna, u kući roditelja Eltiuara Hurnovskog, Eltiurovi roditelji raspravljaju oko toga kako li je moguće da je Eltiur, mladić beznačajan i običan, mogao koristiti magiju. Nemavši više snage raspravljati, Eltiurov otac, Kalg, odlazi iz kuće u šetnju i odmiče od kuće na nekoliko kilometara. U to vrijeme, Mord uči Eltiura kako se bilocirati, kako levitirati i općenito kako koristiti magiju. Uči ga kako da postane ptica i leti nad planinama, a i sam živi u udubini jedne planine tokom učenja. No u jednom trenutku, Eltiur sa svog kraja među planinama, i Kalg, nedaleko od svoje kuće, začuju vrisak Eltiurove majke koja se nalazila u njihovoj kući. Kalg pojuri kući i ondje zatekne desetak bića zvanih Taorzi, kojima je naređivao sin poglavara Hurna. Taorzi su zapalili kuću u kojoj se nalazila Kalgova žena i ona je živa izgorjela. Kalg je, bijesan, pojurio i napao te ubio sina poglavara, ali Taorzi, bića koja su bila vrlo moćna i opaka, pošla su da ubiju Kalga. Tako bi i učinili, da im na put nije stao Eltiur, kojim je sada upraljao Mord. Iako je Mord koristio Entiurovo tijelo, Kalg nije prepoznao svoga sina. Mord je pobio Taorge i nestao, bijesan se tada zaputivši na sjever.

Kalg, ostavši sam i zaključivši kako više nema sina, žene ni kuće, također je odlučio otići, a otišao je isto kao i Mord, na sjever, prema gradu koji se zvao Avan.

Za to vrijeme, čuvši da je princ Eriona, kraljevstva sa kojim su bili u savezništvu, u komi i da su male šanse da se oporavi, na potpuno drugom kraju zemlje, u gradu Magisu, gradu čarobnjaka, kralj Magisa, imena Gwath, svom najbližem podaniku Bellowu zapovijeda da pođe na put u Erion i ondje izliječi Mihaela. Bellow pristade i stane se pripremati za put. Tokom pripremanja, prilazi mu jedna djevojka i daje mu mač imena Zub. Bellow uzima mač i odlazi na put. Na putu prošavši kroz mnoge nedaće i upoznavši jednu bandu zvanu Manijaci, koji su bili pod vodstvom Kunda Manijaka, Bellow prvo putuje u Avan.

A Gwath, kralj Magisa, znajući kako je Erion u opasnosti, pozove još jednog svog slugu, zvanog Revon, i šalje ga u drugu državu, zvanu Hil’gum, koja se nalazila s onu stranu velikog mora, da ondje Revon traži od hil’gumskog kralja pomoć. Revon tada odlazi u Hil’gum.

Nemajući više nikakva učenika i opasno se počevši približavati ludilu i alkoholizmu, Gwath uzme za učenika jednog dječaka, za kojeg je htio da mu ovaj pravi društvo, i u tom dječaku pronalazi prijatelja. A dječaku je ime bilo Bohhar.

U Erionu, za to vrijeme, Thar Pukovnik pokušava se savjetovati sa kraljicom oko plana ratovanja, ali uvidjevši kako od toga nema ništa uzima sve vitezove pod sobom i odlazi i sam na put, ovaj puta u namjeri da pođe do kralja Enzolarta, koji je inače njihov neprijatelj, kralja Thargeliona, i od njega zatraži savezništvo, a samim time i pomoć. Sa Tharom polazi i Hator, Mihaelov tutor.

Kalg ubrzo dolazi u Avan i ondje sreće svog sina Eltiura, za kojeg je mislio da je mrtav. Oni odsjedaju kod Kalgovog prijatelja Abera. U jednom trenutku, u snu Eltiur doznaje da se pokraj Avana nalazi jedan zarobljeni čovjek imena Tharon, kojeg treba osloboditi, i on odlazi i oslobađa Tharona. Upravitelj Avana, svjestan da je Kalg ubio sina poglavara Hurna i svjestan da je Eltiur, Kalgov sin, također smatran zločincem, nalaže da se Eltiura uhiti.

Kalg i Tharon ostaju neko vrijeme u Aberovoj kući, sakriveni. Eltiur im kazuje da on sada odlazi, ali da se ne brinu i da nikako ne napuštaju grad, jer ima doći netko drugi, koji će ih povesti sa sobom.

Eltiur tada izlazi na ulicu, a vojnici mu prilaze. Mord koji tada obuzima Eltiura, zanesen magijom ubija vojnike i uništava većinu Avana. Naime, Mord je mirne naravi dokle je u ogrlici, ali kad izađe iz nje i obuzme Eltiura, on je vrlo moćan i destruktivan. Uništivši grad, Mord vraća Eltiuru vlast nad svojim tijelom, i njih dvoje odlaze.

S obzirom da je Aberova kuća bila uništena, Kalg i Tharon sakrivaju se u krčmi Avanskoj i ondje odlučuju čekati toga za kojeg im je Eltiur rekao da ga čekaju.

Eltiur odlazi u Magis, i upoznaje se ondje sa kraljem Magisa, Gwathom, koji je nedavno poslao Bellowa u Erion. A Bellow je u to vrijeme došao u Avan i Bellow je bio taj o kome je Eltiur govorio da ga ovi čekaju. Kako je u to vrijeme kralj Thargelion već poslao vojsku u Avan da uvedu reda u grad, grad je bio pun neprijatelja, pa su Bellow, Kalg i Tharon morali kradomice izaći iz Avana i pobjeći. Aber nije otišao, jer mu se pomračio um. Bellow, Kalg i Tharon kradu konje i odlaze do jezera Ajobb, te ondje prave splav i sa konjima se spuštaju na splavi Ajobbom čije su struje vodile na sjever. Istim tim Ajobbom lako se moglo doći do Eriona, kamo je Bellow i kanio ići. Kalgu i Tharonu bilo je svejedno kuda god išli, jer Kalg je svuda bio smatran zločincem, a Tharon je bio oslobođeni rob, koji je sve osim zatvora smatrao svojim domom.

Za to vrijeme, u Erionu se Mihael budi iz kome, a prva vijest koju doznaje je da je poginuo Ser Retek, a da su Hator, Thar Pukovnik i njegovi vitezovi pobjegli, te ih se stoga smatra dezerterima i neprijateljima. Erion se jedva drži i patuljci polako pobjeđuju.

Posvađavši se sa majkom, koja je tvrdila da Hatora i Thara Pukovnika treba smaknuti, Mihael se ljuti i odlazi iz Eriona bez da itko zna, a cilj putovanja mu je ipak Saviun, gdje je na svoju ruku htio izvršiti onaj plan kojeg je njegova majka zadala: da Mihael oženi kći kralja Saviuna i time dobije još vojske, te pomogne Erionu. Na tom putu Mihael staje pred Ajobb i bi nemoćan prijeći ga. Tu mu se putovanje trebalo završiti, no u pomoć mu priskače tajanstveni starac zvan Rimus koji mu pomaže prijeći jezero. Isti taj Rimus, kako će čitatelj doznati, znan je i kao Demon Bez Vojske ili kao Sila, ali se predstavljao kao starac.

Roana ostaje sama u Erionu i polako gubi razum. U jednom trenutku, na dvor joj dovlače jednog patuljka koji tvrdi da je bio podanik kralja Thorona, a taj patuljak zvao se Gorymus i pod njim je bilo devet stotina vojnika koji su se pobunili protiv nasljednika umrlog Thorona i odlučili prijeći na stranu Eriona. Isti taj Gorymus tvrdio je Roani kako među svojim redovima ona ima izdajnika, jer jedan je od njenih ljudi često odlazio u Gavo tokom rada i dogovarao smrt Roane, nakon čega bi se opet vraćao u Erion. Roana to saznanje ostavlja po strani.

Kasnije, tokom jedne noći u Roaninu odaju upada neka osoba za koju je Roana mislila da je ubojica koji ju je došao ubiti na spavanju. Ta osoba prišla je u mračnoj sobi Roani, ali Roana, bivajući spremna, udarila je osobu svijećnjakom i onesposobila ju, nakon čega je iskočila iz kreveta i pojurila tražiti stražu. Straža je tada uzela čovjeka i odvela ga na dvor kraljičin, gdje se Roana spremila osuditi tog čovjeka. No tada je Roana vidjela da je ta osoba zapravo Ser Retek, koji nije bio mrtav, već tek, kako je rekao, zarobljen, a nije mogao doći nikojim drugim putem u Erion, već baš kroz taj jedan prozor dvora, jer sve je ostalo bilo predobro čuvano i on bi poginuo u pokušaju da dođe u Erion, jer Erionci bi ga zasuli strijelama niti ne pitajući tko je on. Kraljica povjeruje Ser Reteku, ali Gorymus, koji tada naiđe, u Ser Reteku prepozna onog urotnika koji je htio dati ubiti kraljicu i pojuri na Ser Reteka da ga ubije. Nastane kreševo i Gorymus ubije Ser Reteka. Ser Retekovo tijelo nakon toga su spalili, a Gorymus je postao savjetnik kraljice Roane.

Mihael ubrzo dolazi do Saviuna i ondje upoznaje kralja Saviuna, kao i njegovu kći i sina. Priprema se večera u čast Mihaelu, i za tom večerom Mihael saznaje kako večeri prisustvuju mnogi kraljevi i gospodari, jer, naime, Saviunski je kralj imao namjeru poslati vojsku na Erion i pomoći mu.

Ovdje Mihael upoznaje Kunda Manijaka, čovjeka kojeg je Bellow ranije upoznao kao vođu bandita, ali Mihael doznaje kako je Kund Manijak zapravo kralj, znan i kao Barbarski kralj. Njih dvoje se sprijateljuju. Kasnije te večeri, kralj Saviuna, dobar prijatelj Mihaelova pokojnog oca, toliko se napio da je zatražio pomoć od Mihaela da mu pomogne odvesti ga u svoju odaju u krevet. Mihael priskače da mu pomogne, ali ispada da kralj nije bio toliko pijan i nije htio da mu ovaj priđe da mu pomogne, već da razgovaraju. Ovdje Mihael doznaje da je kralj znao da Mihael ne voli njegovu kći, već ju hoće uzeti samo da bi dobio vlast nad vojskom, i nudi Mihaelu da mu doista da vlast nad vojskom, ali pod uvjetom da učini od njegova sina poštena čovjeka. Princ Saviuna bio je bahat i razmažen, pa je njegov otac tražio od Mihaela da ovaj od njega učini poštenjaka i hrabrog čovjeka. Neko vrijeme negodujući, Mihael napokon pristaje. Iste večeri, Mihael doznaje od samog kralja da njegova vlastita kći, koju je Mihael ranije mislio oženiti, kuje urotu protiv svog oca i hoće ga ubiti. Mihael, koji je zavolio kralja Saviuna, obećaje da će učiniti poštena čovjeka od njegova sina, a u sebi namjerava i zaprijetiti njegovoj kćeri te ju zastrašiti time, pa da ne učini ono što je planirala. Kasnije, kada je Mihael dobio već poveću vlast nad vojskom, i kada su sve rasprave oko ratovanja završile, došli su do konačne prepreke: da bi stupili u rat, gospodari su htjeli konačnu potvrdu od Barga, citadele u kojoj su živjeli redovnici. Barg je bio blizu Saviunu i trebalo je samo otići ondje i vratiti se, što su Mihael i kralj Saviuna vidjeli kao savršenu priliku da se Mihael i sin kralja Saviuna zbliže, te da Mihaelovo učenje kraljeva sina poštenju započne. Zato ubrzo Mihael i princ Saviuna odlaze u Barg.

Za to vrijeme, u Magisu, kralj Magisa, Gwath, uči Eltiura destruktivnoj magiji. Naučivši ga što je mogao, šalje ga da ide dalje, u grad Stehhim, gdje ga je čekao čovjek imena Pripovjedač, a koji će ga učiti u njegovoj sljedećoj etapi učenja. Eltiur stoga odlazi u Stehhim i napušta Gwatha i njegova mladog učenika, Bohhara.

Tada Gwathu dolazi pismo koje kaže da je Revon, kojeg je ovaj poslao u Hil’gum, državu s onu stranu velikog mora, poginuo. Gwath se naljuti, ali ubrzo shvati da je razlog zašto je Revon poginuo bio taj što on nije bio dovoljno moćan da se odupre svim mogućim čarobnjacima koji su utjecali na ono veliko more da ono bude divlje. A Gwath je bio najjači od čarobnjaka, i upravo stoga on odluči sam otići u Hil’gum. Poručivši ljudima u Magisu da će njihov gospodar, kada se vrati, biti Bellow, Gwath odlazi iz Magisa do luke i ondje ide sa brodom na putovanje preko mora. Ali, Bohhar, dječak koji nije imao obitelji, nije htio napustiti Gwatha, pa je i Bohhar pošao sa Gwathom na prekomorsko putovanje.

Za to vrijeme, Kalg, Bellow i Tharon, koji su svo vrijeme putovali na splavi dolaze na jednu obalu gdje ih dočekuje jedna šuma, inače znana i kao Šuma tame, a na toj obali oni se upoznaju sa neobičnim bićima zvanim Zigorsi. Isti ti Zigorsi pomažu im izaći iz vode i odvlače ih sa sobom u svoju Šumu tame. Ondje, u Šumi tame, u jednm ih trenutku napadaju druga bića, Rutzoni. Zigorsi, bića koja su nenasilna, nisu htjela sudjelovati u nikakvom sukobu, pa je tako zvijerske Rutzone ubio Bellow. No Bellow sam nije imao dovoljno moći da ubije te Rutzone, već je jednom stablu iz Šume tame uzeo svu energiju, i time je stablo umrlo. Bellow, koji je koristio magiju preveliku za njega, pao je u komu nakon što je pobio vatrom Rutzone, ali radi te pobjede Zigorsi mu se nisu htjeli zahvaliti, već su se naljutili jer je ovaj uništio jedno stablo. Onesviještenog Bellowa, Kalga i Tharona, stoga, uzimaju za taoce Zigorsi i odvode ih do svoje kraljice.

U Erionu za to vrijeme, Gorymus i Roana dogovaraju se napasti Gavo, te prikupivši svu preostalu vojsku to i čine. Nastupa krvavi rat i Erion pobjeđuje Gavo pred vratima samog Gavoa. Roana upada sa svojim vojnicima u dvorac Gavoa i odlazi u kraljevsku dvoranu, spremna da se ondje obračuna sa nasljednikom pokojnog Thorona, a koji je bio Thoronov nećak zvan Zabiris. No tada se Roana iznenađuje jer u dvorani zatiče samog Thorona, za kojeg je ispalo da je živ, a da je sve to u pitanju bila samo njegova bolesna igra. Thoron je, ispalo je, lažirao svoju smrt i vratio se u Gavo, a razlog tomu bio je taj što je on trebao razlog da napadne Erion. Uništenjem Eriona, naime, čitav zapad Enzolarta pod vodstvom je patuljaka. Pak što se ticalo Thoronovog nasljednika, njegova nećaka Zabirisa, taj je bio odavno mrtav – ubijen je bio od ruke samog Thorona.

Roana daje tada ubiti Thorona i Thorona njezini ljudi pogubljuju. Roana tada nalaže svojim ljudima da ostanu u Gavou, a da će se ona sama vratiti u Erion. Novi kralj Gavoa postaje Gorymus.

Vrativši se sama u Erion, grad već napušten, u kojemu su preostali samo Učenjaci, Roana prvo odlazi na dvor. Ali na dvoru, ondje gdje je bio sam njen tron, Roana zatiče kako sjedi na tronu jedan od erionskih Učenjaka. Isti taj Učenjak tada prilazi Roani i ubija je.

U konačnici, u Stehhimu, nakon nekog vremena provedenog sa Pripovjedačem, koji ga je učio mnogočemu, Eltiur se jednog jutra budi i zatiče kako Pripovjedač na ulazu svoje kuće razgovara sa vojnicima Stehhima. Naime, gospodar Stehhima, Neurij Mračni, naložio je da se svaki čovjek sposoban držati mač regrutira i pošalje put Avana. Pripovjedač je tada baš govorio vojnicima kako u njegovoj kući nema nikoga, a da je on sam i star, no vojnici su tada zatekli Eltiura i odvukli ga na ulicu.

Kako su Eltiura zgrabili baš za ono mjesto gdje se nalazila pod njegovom kožom ogrlica sa demonom, demon je obuzeo tada Eltiura i, bijesan kao nikada prije, pobio vojnike.

Demon zvani Mord, pomislio je tada uništiti i čitav Stehhim, a nakon toga i čitav Enzolart, ali Eltiur je u njemu, sada već naučen magiji i sam i daleko moćniji no prije, počeo povraćati vlast nad svojim tijelom i tjerati Morda natrag u ogrlicu. Bijesan, Mord se tada naljuti na Eltiura, pusti da mu se oko jednog dlana “rotira energija destruktivne magije” i, sa namjerom da tom magijom ubije Eltiura, to jest samoga sebe, s obzirom da je koristio Eltiurovo tijelo, on je prinjeo dlan svojim prsima.

I tu je kraj Enzolarta, prvog od četiri dijela Ciklusa Crnih Knjiga.